fbpx

Зеленият чай и неговите ползи

Зеленият чай е богат на минерални вещества и витамини В1, В2, К, С, Р, калций, магнезий и желязо. Притежава силно изразени антиоксидантни свойства. Ободрява, подобрява тонуса, регулира нивото на холестерола и укрепва капилярите.

На Изток смятат, че ако човек редовно пие зелен чай, никога няма да остарее. Ето защо той намира заслужено приложение в козметиката. Екстрактът от зелен чай укрепва стените на кръвоносните съдове и  овлажнява кожата.

Зеленият чай е също мощен антиоксидант. Съдържащият се в него антиоксидантен ензим (SOD) е 400 пъти по-силен от този, съдържащ се в останалите плодове и зеленчуци, а е известно че свободните радикали в организма водят до по-бързо остаряване, остеопороза, сърдечно съдови болести, диабет, умора и атеросклероза. Редовната употреба на зелен чай води до един по-добър баланс между дух и тяло.

Лекарите препоръчват зеленият чай при дълго престояване пред телевизор или компютър, а за хора, преминали лъчетерапия, е желателно зеленият чай да се включи в ежедневната диета. Стимулантът в чая е кофеинът, който активира нервната система и скоростта на обмяната, повишавайки концентрацията и чувствителността. Зеленият чай възстановява цялостно имунната система. Той може да спомогне за поддържането на еластичността на кожата, има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, традиционно прилагани за намаляване на подуване и подпухване, зачервявания и раздразнения.

Добави в кошницатa